Doelgerichte content vanuit organisatiebreed framework

Om de juiste content op het juiste moment bij de juiste ontvanger te krijgen, ontstaat contentontwikkeling idealiter vanuit een strategisch fundament. Toch werken nog niet alle organisaties met een uitgedachte contentstrategie. Vaak gaan verschillende afdelingen als losse silo’s met contentcreatie aan de slag, waardoor onderlinge samenhang ontbreekt. Een ander euvel is dat een strategie of contentplan in de waan (en uitdagingen) van de dag in veel gevallen op de plank blijft liggen.

Om deze valkuilen te voorkomen, hebben we op basis van onze kennis en ervaring een nieuw model contentstrategie ontwikkeld dat de silo’s doorbreekt: Van Silo Naar Cirkel. Een organisatiebreed framework dat bijdraagt aan content met impact.

Wat is een contentstrategie?

Een contentstrategie is een plan waarin je strategische keuzes opneemt over de content van een organisatie. Je kunt het zien als een betonvloertje. Een goede contentstrategie zorgt namelijk voor ground, grip en guidance. Het fundament biedt een effectieve, doordachte aanpak, en zorgt dat iedereen binnen de organisatie weet met welk doel content gemaakt wordt. Welke content voor wie op welk moment, en waarom?

Vaak is een contentstrategie een verdere vertaalslag van een bedrijfs- en marketingstrategie. Zo draagt een contentstrategie bij aan de doelstellingen. In het document werk je uit wat de contentdoelen zijn, welke doelgroepen de content moet bereiken en welke thema’s passen bij je organisatie. Welk verhaal wil je vertellen? Wat probeer je door middel van je content te bereiken? Daarnaast is een contentstrategie je plan van aanpak. In de strategie maak je namelijk keuzes over middelen, meetindicatoren en contentdistributie. Na het opstellen van een contentstrategie, heb je een concreet plan waarmee je effectief en doelgericht kunt communiceren.

Waarom is een organisatiebrede contentstrategie belangrijk?

We zien het vaak terug bij organisaties: verschillende afdelingen gaan aan de slag met contentcreatie. Human Resources richt zich op vacaturemarketing. Brand managers creëren indrukwekkende naamsbekendheidscampagnes. Sales gaat aan de slag met leadgeneratie. Het probleem? De communicatie-inspanningen versnipperen en contentcreatie gebeurt vanuit gekokerd denken. Iedere afdeling of ieder thema heeft eigen doelen en daarmee eigen content: silo-content noemen wij dat. Hierdoor worden dag in dag uit grote hoeveelheden content gecreëerd. Vaak op inefficiënte wijze en met weinig effect. De synergie ontbreekt. Door een goede contentstrategie te ontwikkelen, vertel je effectief je boodschap. Het merk communiceert consistent en volgens een allesomvattend plan. Dit zorgt voor kostenbesparing en andere voordelen.

Het contentstrategiemodel van SowiesoHelder: Van Silo Naar Cirkel

Veel bedrijven (her)kennen contentsilo’s binnen hun organisatie. Iedere afdeling werkt aan eigen content. Maar voor een krachtig, strategisch fundament heb je een andere aanpak nodig. Wij werken daarom, op basis van ruim 35 jaar praktijkervaring, met een eigen strategiemodel: Van Silo Naar Cirkel.

Dit contentstrategiemodel brengt de communicatie terug naar de kern. Wij denken niet vanuit silo’s, maar in cirkels. Zo ontwikkelt een organisatie uiteindelijk content die altijd gericht is op de kerndoelen en door de synergie optelt. Hierdoor bespaart een organisatie uiteindelijk ook in de contentkosten, ontstaat er meer samenwerking tussen diverse teams en doet content wat het moet doen: je kernboodschap(pen) overbrengen.

Hoe maak je de beste contentstrategie? Ons stappenplan

Om een effectieve contentstrategie te hebben, moet je samenwerken en met de belangrijkste interne stakeholders afstemmen wat je wilt communiceren.. Daarom is de strategieontwikkeling bij SowiesoHelder veelal co-creatie. We organiseren in totaal vier sessies met de belangrijkste content’eigenaren’ binnen het bedrijf. Samen gaan we aan de slag..

Stap 1: Opstellen cirkelstrategie

Tijdens de eerste sessie gaan we aan de slag met het invullen van de cirkels. De missie, visie, huidige jaarplannen, doelstellingen… alles passeert daarvoor de revue. We diepen de kern uit. Daarna bepalen we wat het kernverhaal wordt en welke boodschappen daarbij passen. Na deze drie uur durende sessie werkt SowiesoHelder de cirkelstrategie uit.

Stap 2: Bepalen van de contentfocus en relevantie checken

De volgende stap is het aanbrengen van focus. Dit betekent prioriteiten stellen, schuiven en schrappen. Vaak zijn thema’s erg breed. Denk maar aan duurzaamheid; een woord met meerdere betekenissen. In deze fase kijken we kritisch naar de kern. Zo blijven alleen kernthema’s over en voorkom je in de toekomst hagel schieten.

Daarna volgt een cruciale stap: de relevantie checken. Want wat een merk vertelt, is dat ook hetgeen de doelgroep wil horen? Veel organisaties zenden informatie, ons aller valkuil. Maar wie is de ontvanger? En wat is hun behoefte? Tijdens het tweede deel in de sessie kijken we kritisch naar de inhoud van de cirkels. Ook keren we het om en benaderen we de cirkels van buiten naar binnen. Hiervoor gebruiken we de bestaande buyers persona’s: een gedetailleerde omschrijving van de doelgroep. We toetsen of de inhoud in de cirkels ook past bij wat het publiek wil horen. Hierbij ontstaat het onderscheid tussen informeren (hygiëne content) en inspireren of activeren (hub en hero content).

Stap 3: Opstellen van de contentkalender

De derde sessie draait om het opstellen van de contentkalender. De verschillende invalshoeken, thematieken, middelen, doelgroepen, doelstellingen en timings – alles nemen we door. Op basis hiervan stellen we een contentplanning op. Dit geeft houvast door het hele jaar heen. Daarna verdelen we de content onder in het 3H-framework: Hub, Hero, Hygiëne. Het resultaat is een goed gevulde contenthub met content die maakt dat het raakt. Het hele jaar door.

Stap 4: Inventariseren van content

De laatste stap is een contentinventarisatie. Vaak beschikken organisaties al over veel content. Denk aan beelden, video’s en teksten. Samen stemmen we af hoe deze content te hergebruiken is. En welke content eventueel een update moet krijgen. Daarnaast brengen we in kaart welke content nog ontbreekt. Deze gapanalyse zorgt ervoor dat nieuwe content ook écht complementair is. Refresh, re-use, curate or create. Zo kunnen we doelgericht aan de slag met contentcreatie.

Nadelen van werken zonder contentstrategie

Heeft je organisatie nog geen contentstrategie, of ligt die ergens in een la te verstoffen? Dan herken je vast de onderstaande en meest voorkomende belemmeringen van content creëren zonder strategische focus:

  • Te veel content of dubbele content
  • Te weinig synergie en samenhang
  • Enkel zenden vanuit de organisatie
  • Te weinig relevantie
  • Geen consistente boodschap
  • Onnodig duur door eenmalige content per solodoel
  • Grote druk op contentproductie door gebrek aan prioritering

Voordelen van ons plan van aanpak: een cirkelstrategie

Het loslaten van silo-content en een bredere aanpak levert een hoop voordelen op. Ga aan de slag met een ronde contentstrategie en ga Van Silo Naar Cirkel.

  • Stevige merkidentiteit: one brand, consistent voice
  • Bespaar kosten
  • Creëer content die je doelen versterkt
  • Versterk interne communicatie en saamhorigheid
  • Zet content duurzaam in door deze vaker te gebruiken
  • Intensiveer de klantrelatie met een doeltreffende boodschap
  • Vergroot de merkpositie door eenduidige communicatie

Je eigen contentstrategie maken met SowiesoHelder

Een doelgerichte contentstrategie vraagt dus om een bedrijfsbrede aanpak.. Daarom werkt SowiesoHelder met zeer effectieve cocreatie-sessies. Hierbij komen de belangrijkste stakeholders vanuit jouw organisatie samen. Wij modereren het gesprek, stellen kritische vragen en brainstormen. Daarnaast helpen wij om keuzes te maken en tot de kern te komen. Want alleen op die manier creëert een organisatie een consistente merkbeleving. Neem vrijblijvend contact op.

Ontdek meer in onze whitepaper

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer Werk

go2UBL

Ubbelen

strategie & concept

DeRegt Cables

Marcom strategie

strategie & concept

ING

'Mooie Move' campagne

strategie & concept

eurofins

Clinical Diagnostics platform

digital & inbound

Algemeen

Escape room

digital & inbound

Eibir

Elk project een nieuwe site

digital & inbound

Cobraspen

Vastgoed ontwikkelaar

film & content

Presenter doing interview and camera focusing

Vattenfall

‘Wij zijn Vattenfall’ Live show

film & content

man doet bloeddruk meter om

OMRON Healthcare Europe B.V.

Retail content campagne

film & content

ingang event

Bosch

Building Technologies

events & exhibition

AkzoNobel

General Marketing Meeting

events & exhibition

Landal GreenParks

Januari bijeenkomst Club Up

events & exhibition

de FNV

FNV Agrarisch
Groen campagne

art & copy

tomtom

‘The art of Navigation’ campagne

art & copy

The May 50k

Stichting MS Research
Activatiecampagne

art & copy